Tiburtius – namnsdag – och björnungar

Tiburtius är ett gammalt romerskt släktnamn, bildat av namnet på staden Tibur. En martyr på 200-talet hette Tiburtius. Enligt legenden var Tiburtius son till den romerske prefekten Chromatius. När fadern tillfrisknat från en svår sjukdom efter att ha döpt sig, lät också Tiburtius och hans bror Valerianus döpa sig – de blev sedan halshuggna.

I svenska almanackan har dagen varit en märkesdag för årstidernas växlingar och det sades förr att om Tiburtiusdagen var varm och vacker skulle sommaren bli kall och regnig. Idag är det soligt, för första gången på jag vet inte när och dessutom hyfsad temperatur. Men inte vill jag ha en blöt och regnig sommar!

Björnungar 2009. Foto: Jonas Ekströmer

Björnungar 2009. Foto: Jonas Ekströmer

Enligt traditionen uppvisades de nyfödda björnungarna på Skansen denna dag, men så är det inte längre. Det finns björnungar igen på Skansen efter 3 nallelösa år. Minst två ungar i kullen, men man vet inte i nuläget hur många eftersom de fortfarande är i idet. Det blir inte någon allmän namntävling i år. Mamma är Lill-Babs som föddes 2008 och det är hennes första kull. Man vet inte vem som är pappa eftersom Lill-Babs har haft flera kavaljerer.

Detta inlägg publicerades i Det var då .., Saxat, aktuellt. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar