Hur gick det sen…

Jag hade så goda idéer om att blogga om vår flytt och berätta mer, det började bra men sen blev det tvärstopp. Det har tagit sex månader att komma igen. Vi bor kvar i ”hyreshuset” och solrosorna blommade alldeles i närheten för några månader sedan.

Vi har snart betat av de närliggande områdena. Deux Sèvres, Charente och Charente Maritime. Och varit på flera husvisningar. Lustigt nog så är det aldrig fler spekulanter som bjuder på samma hus. När ett bud läggs så är huset vilande tills dess att ägaren accepterar eller inte, då går det tillbaks till marknaden. Väldigt många hus ägs av engelsmän och vi har noterat att priserna gått ner, brittiska pundet har förlorat i värde mot euron och det märks.

I en grannby ligger ett vackert renoverat hus med pool och stor trädgård som legat ute till försäljning i nästan två år. Utgångspriset var EUR 325, det såldes i förra veckan för EUR 150. Verkligen köparens marknad!

För oss är det viktig med snabb internetuppkoppling så att vi kan fortsätta jobba. Och det har visat sig vara en liten hake. I början tänkte vi inte på det och såg flera fantastiska hus, tyvärr i ”blanka zoner” alltså inget internet alls…. Men man lär sig, det går att kolla på nätet om man kan hitta ett telefonnummer, inte mobil, till huset eller någon granne.  Mer än 3 km från en central duger inte heller då blir uppkopplingen för långsam. Mycket att tänka på innan man förälskar sig i ett hus!

Många mäklare är frilansande engelsmän och vi har märkt att de oftast har dålig koll på sina objekt. Så vi har sorterat och nu har vi några få som letar hus åt oss.

Häromdagen kom beskedet från Skattemy att jag inte längre behöver betala skatt på min pension i Sverige. Här är skattesatsen annorlunda och jag skattar bara för det årsbelopp som överstiger EUR 9600, och procentuellt beroende på vad den överskjutande summan är. Alltså kan man mycket väl flytta utan att ha stor pension och förmögenhet. Såvida man inte vill till Franska Rivieran förståss.

Utelivet är det lite si och så med…. vi bor på landet, omgivna av mindre städer och byar. Större delen av befolkningen är i ”mogen” ålder och säsongen är över. Det är störst omöjligt att hitta en öppen restaurang vare sig fredag kväll eller lördag om vi inte kör ca 30 km  De flesta har öppen lunchtid, då har vi nästan precis ätit frukost (ja, vi njuter av långa härliga morgnar) och en och annan kväll i veckan. Måste alltid ringa först, det kan ändra sig vecka för vecka p.g.a. tillgång och efterfrågan…  Men när vi väl bänkat oss så är det en fröjd att njuta av en utsökt måltid och gott vin till behagliga priser. (Även här måste bilföraren hålla sig till alkoholfritt).

Eller besöka en byfest med hemlagat gott! I Confolens lyckades vi faktiskt med en liten lunch på en terass vid floden Vienne! Intressant gammal stad

http://www.francethisway.com/places/confolens.php

 

2-gentlemen byfest lunch-for-en-gang-skull

 

 

 

Det här inlägget postades i Flytten til Frankrike, Resor och utflykter, TIPS och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s