Så är det det där med reklam

Större delen av reklam på TV, Facebook och andra ställen går mig spårlöst förbi. Jag har hittills ALDRIG köpt något för att jag sett reklam om det. Bildar mig helst min egen uppfattning.

MEN när det gäller hälsoaspekter kan reklamen få mig att se rött. Kosttillskott, vitaminer, pressade bärjuicer, målsökande smärtstillande, vaccinationer etc.

syringe

Man går ut med något som jag inte ens vet vad det innehåller och påstår att det botar artrit, hallå botar! artrit! Tänk alla med ledgångsreumatism (artrit) som blir lyckliga över att ha hitta något som kan lindra, köper och (självklart) ingen effekt, inget bot.

Eller smärtstillande (tror det är Voltaren salva) som man stryker på knät och så skjuter det ut en liten stråle direkt in till det onda. Va? Hur då? ”Om du vet varför du har ont, varför behandla hela kroppen” säger de – hur var det med systemverkan. Skulle medlet gå in till målet/smärtan utan att tas upp av huden? Och var tar det vägen när huden tagit upp det – jo, just det – ut i kroppen. Den vägen får man hjälp.

lingonberriesNyss kom det reklam för pressade lingon på FB mot diabetes typ 2. Tänk om någon med denna sjukdom slutar med sin medicin och dricker lingon i stället, tänk på följderna om man inte sköter sin diabetes. Man kan inte bara köpa att det är ”naturläkemedel” – de är inte alltid ofarliga – inget ont om lingon dock mer än att det skulle kunna ändra surhetsgraden i urinen. Johannesört är ett välkänt medel som man skall vara försiktig med

Sedan har vi allt detta vaccinerande. Vet att meningarna här, som säkert ovan också, är delade. Men varför skall man vaccinera mot allting? Som t ex

  • fästingburen TBE. Gröna ängar visas i reklamen och talar om hur vi kan ligga på rygg i gräset, leka osv om vi bara vaccinerar oss mot TBE. Man måste dock, tycker jag ställa saker mot varandra. Om man inte vaccinerar sig löper man större risk att få TBE, men hur stor är egentligen risken? Cirka 200 fall per år på 9.500.000 (grov siffra) invånare i landet. Plus att de flesta som blir smittade får lindriga besvär som går över på en vecka (källa Vårdguiden 1177). Kan man verkligen tycka att ALLA (enligt reklamen) skall vaccinera sig. Innan någon tar detta vaccin bör man också kolla biverkningar http://www.fass.se/LIF/product?nplId=20040206000026 speciellt de biverkningar som inte upptäcktes före marknadsföring, ganska skrämmande
  • Hepatit A och B. Enligt TV-reklam (nu borttagen, tack och lov) bör alla som skall resa utomlands vaccinera sig. Varför? Smittar genom blod eller samlag. Skall man utomlands för att ligga runt utan skydd kan man kanske fundera på det, men annars?
  • Livmoderhalscancer. Alla unga flickor skall vaccineras. Cirka 450 kvinnor får denna form av cancer varje år – räcker det för att vaccinera alla? Vad vet man kring dessa vaccinationer på lång sikt? Sterilitet?

Det som ligger bakom det mesta av denna form av reklam är givetvis marknadskrafter, inte att någon är specifikt rädd om vår hälsa.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa och relaterat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s