Att flytta utomlands, var börjar man?

Sakta men säkert tog idéerna form. En dröm som kunde realiseras. Ett beslut som måste tas, ja inte bara ett utan många. Det första var; sälja ett älskat gammalt hus som funnits i släkten sedan 1898. Med åren hade jag börjat tycka mer och mer om detta hus. Speciellt efter renoveringarna som gjorde det till vårt. Jag kände inte lika starkt att jag bodde i kära mors eller farmors hus.

En dag, strax före jul 2013 bestämde vi att rycka i lite trådar. Efter nyår kontaktade vi en mäklare (rekommenderad ) och vi kom överens att lägga ut huset till påsk 2014. Att vi ville till Frankrike visste vi redan. Inte Rivieran, inte Paris men kanske en bit innanför atlantkusten norr om Bordeaux. Vi tillbringade många veckor med att läsa husannonser. Inspirerade av TV-program som – En plats i solen, borta eller hemma? – Vi hade vansinnigt roligt och planerade framåt. Huset kom ut på marknaden, vi hade ett par visningar sedan blev det så tyst. Hela 2014 gick och inte mycket hände.

Vi tog reda på hur det praktiska fungerar; kontaktade myndigheter, pension, starta företag, mm. Mycket finns att läsa på nätet, många trådar, man kan googla med frågor, de flesta svaren finns där. MEN inte låta sig avskräckas av alla hemska historier om att det är näst intill omöjligt.  Vi besökte Sparsam Skatt´s informationsträff på Malmömässan. I år är den 9-10 april. Där fick vi svar på många av våra frågor. Även info om Spanien och Portugal fanns med.

Stärkta i vår tro att vi var på rätt väg åkte vi hem och väntade. Inte förrän våren 2015 tog det fart med husvisningar igen och i juli kom just de köpare som vi väntat på. Ett par som kände att huset kunde bli deras och som från början tog in husets själ.

Detta är svårt att sätta på pränt; har ett hus en själ? Och varför bryr vi oss om vi ändå skall flytta? Men det var viktigt att överlämna det till ”rätta” köpare. Och de förstod hur vi kände.  När vi gick hem från mäklaren och hade skrivit under köpehandlingarna var vi inte så lite skärrade. Fyra månader, 1 December 2015 var dagen när vi skulle lämna nyckeln.

Fortsättning följer…

min magiska trädgård

Annonser
Det här inlägget postades i Flytten til Frankrike, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s