Varför … ?

De tre vanligaste internetsökningarna som startar med ordet Varför, enligt en sammanställning av Google för 2013

1. Varför gäspar man?

Ducreux

Självporträtt av Joseph Ducreux som sträcker på sig och gäspar

Enligt Allt om Vetenskap: De flesta däggdjur gäspar, liksom endast tre månader gamla foster. Exakt varför vi gäspar är inte helt klarlagt. Man kan gäspa när man sovit för lite, är trött eller uttråkad. Intag av alkohol eller mediciner kan påverka gäspandet. En gäspning resulterar i att man får ner mer luft i lungblåsorna och sätter fart på blodflödet i kroppen. Syrebrist är alltså den troligaste orsaken. Men förmodligen är detta inte hela sanningen. Andra hypoteser är reglering av temperaturen i hjärnan. Dopamin ökar gäspningsfrekvensen, endorfin sänker den.

2. Varför hickar man?

Enligt Wikipedia: Hicka är oönskade upprepade medfödda reflexsammandragningar i mellangärdet. Den plötsliga luftströmmen ner i lungorna får stämbanden att slå ihop och då uppstår det hickande ljudet. Man vet inte säkert varför hicka uppstår, men vissa aktiviteter som att under lång tid utsättas för kyla, äta hastigt, skratta, dricka kall dryck tillsammans med varm mat kan orsaka hicka. Det finns olika huskurer mot hicka som påstås vara effektiva, t ex dricka kallt vatten från glasets bortre kant – upp och ner alltså. Att stimulera kräkreflexen genom att stoppa fingrarna i halsen är en obehaglig men i vissa fall effektiv metod.

3. Varför nyser man?

Nysning

Nysning

Enligt National Geographic: När vi andas in främmande partiklar upptäcker sensorer i vår näsa och våra bihålor främmande kroppar. Sensorerna skickar en signal till cilierna – flimmerhåren – i våra näsborrar och bihålor om att de skall avlägsna de störande partiklarna. Undersökningar visar att den luft som skickas ut vid en nysning inte bara rensar nästans luftvägar utan också får ciliernas sensorer att lägga i högsta växeln under ett par minuter. På det sättet fungerar en nysning genom att  nollställa systemet precis som ‘Control-Alt-Delete’ på datorn.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Saxat, aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s