Fågel Fenix

Fågel Fenix är en mytisk fågel med en rad legender från olika kulturer. Han var en helig fågel hos forntidens egyptier. Fenix avbildades lik en örn med röda och gyllene fjädrar och hans hemvist var i Arabien. Vart 500:e år begav han sig till Heliopolis i Egypten för att begrava sin faders döda kropp i solgudens tempel. Faderns kropp förde han med sig i ett ägg av myrra.

fenixEnligt andra sagor gör han sig ett näste ur vilket en ny fågel Fenix träder fram så snart han dött. Andra sagor berättar att Fenix bränner sig själv på ett bål för att ur askan uppstå i föryngrad gestalt. Han gällde därför som en sinnebild av odödligheten.

I boken Om fåglarna skriver Plinius d ä (första århundradet efter Kristus) att Fenix är stor som en örn och har en gyllene ring om halsen. Hans kropp är purpurfärgad medan stjärten är blå med rosa prickar och att han har tofsar på halsen och en fjäderplym på huvudet. Pinius tillägger att Fenix måhända tillhör fabeln.

Och varför skriver jag nu om fågeln Fenix. Jo, när jag satt och letade smycken som födelsedagspresent till äldsta barnbarnets födelsedag, hittade jag olika berlocker – och det fanns med Fenix, så givetvis behövde jag veta mer om vad det symboliserade.

Det här inlägget postades i Det var då ... Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s