Presenter, t ex smycken – dödskallar

Har nu suttit flera timmar och kollat på nätet efter presenter till mitt äldsta barnbarn som snart fyller 14 – begriper inte riktigt var den tiden tagit vägen – hon var ju alldeles nyss en liten baby!

Piratflaggan Jolly Roger

Piratflaggan Jolly Roger

Hon har skickat en helt underbar och enkel önskelista, bestående av länkar till det hon gillar och önskar sig och oj, vad det underlättar. Det är inte lika enkelt med presenter som det var tidigare. Men med direktlänkar så kan jag ju se exakt vad hon önskar sig. Listan räcker gott och väl till jul också.

Har i samband med detta varit inne på klädsajter och också letat efter smycken. Det är ju alldeles otroligt vad det är populärt med dödskallar i alla olika former. Det är inget som hon har önskat sig, absolut inte och det hade jag under inga omständigheter köpt. Men vad man kan hitta på, det fanns ett halsband som var ett kors med infällda dödsskallar! Då tycker jag nog att man gått lite väl långt.

Standardsymbolen för gift i EU

Standardsymbolen för gift i EU

Det vanligaste sättet att använda dödskallen är som en symbol för död eller dödlighet. Dödskallen användes bl a i den klassiska sjörövarflaggan Jolly Roger och i vanatasmotiv (påminnelser om livets förgänglighet). Dödskallemotivet fanns också som emblem för den 3e SS-divisionen under andra världskriget. Idag används dödskallen t ex som symbol för gift. I den mexikanska helgdagen De dödas dag är dödskallen ett viktigt inslag.

Ett av de mest kända illustrationerna med en dödskalle inom kulturen är nog Shakespeares drama Hamlet, där huvudpersonen känner igen dödskallen av en gammal vän

Annonser
Det här inlägget postades i Glimtar ur mitt liv; Kerstin. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s