Ostkakans dag, 14 november

Idag är det ostkakans dag! Ostkaka är en svensk maträtt och dessert med anor från 1600-talet. Ostkaka har föreslagits som officiell nationalrätt för Sverige i en riksdagsmotion 2004 av centerpartisten Margareta Andersson.

ostkakaOstkaka tillverkas genom att mjölk ystas med ostlöpe och ostkakans speciella konsistens uppstår när kaseinet i mjölken koagulerar. Den kanske mest kända (och äldsta) ostkakan är den småländska, en annan känd är Hälsingeostkakan. Dessa ostkakors recept och servering skiljer sig åt.

Småländsk ostkaka äts ofta ljummen med sylt och vispad grädde och är en självklarhet på det småländska julbordet

För när det vankades storkalas i Småland bidrog varje gästande familj med en maträtt – knytkalas med andra ord. Någon familj brukade ha med sig ostkaka. Ett sådant kalas skildras i Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga.

Enligt småländsk tradition börjar man alltid äta ostkaka från mitten. En teori är att man bakade i kopparbunkar med beläggning av tenn. Blev det sprickor i tennet så blandades ostkakan med den giftiga kopparn. Det kan också bero på att ostkakan är krämigast i mitten och lite torrare och mera bränd i kanterna, vilka sparades till barnen och tjänstefolket.

Hälsingeostkaka innehåller nästan enbart huvudingredienserna för ostkaka, de innehåller aldrig mandel. Denna ostkaka är slätare i konsistensen och den skärs i skivor och värms tillsammans med grädde i ugnen och serveras med saftsås eller hjortronsylt och vispad grädde

Annonser
Det här inlägget postades i Saxat, aktuellt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ostkakans dag, 14 november

  1. Fredrik Larssen skriver:

    Ser att ni gillar hjortronsylt. Vill ni köpa hjortronsylt som smakar som hemlagad, så är ni välkomna att beställa på.

    http://www.larssens.se

    Vänligen
    Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s