Äppelris från Härjedalen

Det blev många recept på bloggen igår och det kommer fler. Lite koncentration på äpplen just nu, man bor ju i Äppelriket och det skördas fortfarande. Detta är ett recept från Härjedalen.

4 portioner

2 dl risgryn, 1 liter vatten, ev 1 bit hel kanel, 3-4 äpplen, 1-2 dl vispgrädde

Koka upp vattnet, Lägg i risgrynen och ev kanelstången och låt det koka ca 12 minuter under lock. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Tillsätt äppelklyftorna och låt alltsammans koka ytterligare 6-7 minuter tills allt känns mjukt. Häll av vattnet. Vispa grädden.

Servera äppelriset avsvalnat med grädden till eller låt det kallna helt och blanda ner grädden i riset före serveringen.

Risplanta

Risplanta

Ris är frön till de enhjärtbladiga växterna Oryza sativa (asiatiskt) och Oryza glaberrima (afrikanskt). Risplantan är ettårig, 1 meter hög med långa blad och enblommiga småax i en hängande vippa. Efter vete är ris det mest odlade sädesslaget i världen.

Ris har under mycket lång tid använts av människan. Det äldsta odlade ris man hittills hittat är daterat till 13.000 år f Kr och kommer från Sydkorea.

Det här inlägget postades i Recept och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s