Fransk löksoppa

onionVad kan vara bättre i höstrusket än löksoppa, som dessutom är lätt att göra!

4 personer

4 stora gula lökar, 3 matskedar margarin (eller smör). 1 lagerblad, 1/2 tsk timjan, vitpeppar, 1 1/4 liter buljong, 4 skivor vitt bröd, 4-5 msk riven ost.

Skär löken i skivor. Stek den sakta i margarinet (eller smöret) i en vid gryta tills den är mjuk och guldgul. Krydda. Späd med buljongen och salta om det behövs. Låt soppan koka ca 15 minuter. Häll över den i ugnsfast form. Rosta brödskivorna. Lägg dem (hela) ovanpå soppan, strö över osten och gratinera hela soppan under grill eller i 275 graders ugnsvärme tills osten smält och fått vacker färg. Den kan också gratineras i portionsskålar.

Voilà!

I Kina odlades lök redan för 3000 år sedan och i Egypten finns avbildningar av lök i pyramiderna. Romarna förde lökarna med sig till Nordeuropa och Columbus förde dem till Amerika.

När man skär i lök frigör löken ämnen som gör att ögonen tåras. Detta sker genom att gasen trimetylensulfoxid bildas, reagerar med vattnet i ögat och utvecklar efter det en utspädd form av svavelsyra. Tårflödet kan minskas om man skär löken under rinnande vatten. Man kan också låta den skalade löken först ligga i ett kallt vattenbad i cirka 15 minuter för att minska tårflöde och sveda.

Det här inlägget postades i Recept och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s