Färre går på begravningar

Om man jämför med slutet av 1980-talet har besökare på begravningar halverats. En genomsnittlig begravning besöktes då av cirka 50 personer idag är det runt 25 personer. Man delar inte sorgen på samma sätt som tidigare utan håller det idag mer privat.

ljusFörr gick en begravning före allt, idag är det något som skall pressas in i en fullspäckad agenda.

Är vi så upptagna med att leva att döden inte får finnas med i våra liv? Det är viktigt att kunna inse att livet är begränsat för att inte skjuta allting framåt, att leva nu och inte planera för allt man kan göra senare? Det är ju inte alls så säkert att man lever när man planerat att göra allting.

Man kan se en liten förändring i detta med att delta i begravningar i och med invandringen. Det som försvann från Sverige för en del år sedan börjar komma tillbaka. I många av de kulturer som nu finns i Sverige bryts allt för en begravning och folk kommer.

Själv har jag inte riktigt överlämnat till mina efterlevande att göra som de vill. Jag vill ha en väldigt intim begravning med bara de allra närmaste, och har skrivit ner en stenhård begränsning.

Annonser
Det här inlägget postades i Glimtar ur mitt liv; Kerstin, Saxat, aktuellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s