Split och Trogir

Ja, det blev en liten paus i skrivandet. Åt något som fick mig på rygg någon dag. Gamla Palatset i Splitstadskärnan i Split är en plats dit man önskar att man kunde komma när det är utanför säsong. Att få vandra på egen hand i gränderna och bara njuta. Ändå känner jag att det är utmärkt att börja med ett besök med lokalguide. På så sätt får man historien och det som bara de infödda kan berätta för att sen botanisera vidare.  Kejsar Diocletianus palats utgör en del av gamla stan. Det var inte bara ett palats utan en liten stad i sig. Fortfarande bor folk i, på insidan

gammalt och tvätt

gammalt och tvätt

renoverade, lägenheter inom palatsets murar. Diocletianus var kejsare mellan 284 till 305 e.Kr. Under hans tid stod den sista striden mellan kristendomen och statsmakten i romarriket, innan kristendomen blev statsreligion och han var den förste kejsaren som avgick frivilligt. Han var också den som införde tetrarkin ett så kallat fyrkejsardöme.

 

Tronens ansvar delades av två augusti och två caesarer.

En stor fiskmarknad och ett torg liknande San Marco platsen i Venedig samt Riva, den vackra strandpromenaden ramade in vårt besök. Efter en god lunch på restaurant Apetit (var annars) väntade bussen för att ta oss till Trogir.

trogirOckså en gammal vacker stad på en ö. Ett naturligt sätt att bygga in sig för att ha koll på vem som närmade sig och kunna stänga stadsportarna vid behov. Staden med S:t Lawrence katerdal och Kamerlengo fortet

Kamerlengo fortet

Kamerlengo fortet

(kammarherrens borg) tillhör sedan 1997 UNESCO:s världsarvslista.

Tyvärr höll vår norskspråkiga guide denna dag inte måttet, hon var säkert väldigt kunnig men norska språket hade fallit i träda och det var svårt att hänga med.

Vi såg fram emot nästa dag i Krka nationalpark och vinprovningen.

Annonser
Det här inlägget postades i Resor och utflykter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s