Tage Erlander – lite blandat

Tage Erlander 1952

Tage Erlander 1952

Den 11 oktober 1946 tillträdde Tage Fritiof Erlander posten som Sveriges statsminister. Han förblev på posten i 23 år och är den regeringschef i världens parlamentariska demokratier som suttit längst. Han var också lång, 192 cm och har kallats för ”Sveriges längste statsminister” för både längd och antal år.

Han föddes 13 juni 1901 och dog 21 juni 1985. Han gifte sig 1930 med Aina Andersson. De fick två barn. Hans far hette Andersson från början (efter sin far Anders Erlandsson) men ändrade namnet till Erlander.

På initiativ från Gustav Möller och Tage Erlander gjordes 1942 en registrering av ”tattare”, med målet att lägga en grund för åtgärder mot detta ”bottenskikt i den svenska folkmassan”.

Vid ett framträdande i Hylands Hörna berättade Erlander om en präst som upptäckte att han glömt att ta av sig pistolhölstret efter en övningsskjutning före högmässan. Han försökte få av det och ett skott gick av. Så ställde sig en gammal soldat upp och yttrade: Göbber och kärringer, huk er i bänkera för nu ladder han om!”

Chrustjtjov vid årorna tillsammans med Erlander och en tolk 1964

Chrustjtjov vid årorna tillsammans med Erlander och en tolk 1964

Tage Erlanders son Sven har inlett publiceringen av sin fars dagböcker. De var inte avsedda för publicering när de skrevs och Erlander har där skrivit ner sina innersta tankar – orolig för sin hälsa och sömnbesvär, kritisk till personer i sin omgivning, tvivel på att duga som statsminister.

Annonser
Det här inlägget postades i Det var då .. och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s