Undersökning med PET kamera

petFör cancerbehandling är det viktigt att man kan hitta tumören exakt. PET-kameran är effektiv för detta, men en dyr undersökning, kostar mellan 15.000 och 20.000 per undersökning. Framför allt vid lungcancer är det effektivt att använda PET (positionemissionstomografi)/CT-röntgen. Kameran finns inte överallt men nu på de stora universitetssjukhusen. Kostnaden för att skaffa en komplett PET/CT ligger runt 20 miljoner kronor idag. Det finns också en buss med komplett utrustning som kör runt i landet där sjukhusen  inte har egna apparater.

PET ger bilder av ämnesomsättningen i kroppens olika organ. Tumörer har en högre ämnesomsättning än intilliggande celler. Vid undersökningen får man en injektion med ett radioaktivt spårämne, inget som känns överhuvud taget. Patienten vilar sedan en stund och förs sedan in i den cirkelformade PET-kameran. Patienten måste ligga helt stilla vid undersökningen, som tar som mest en timme. PET fångar upp strålningen från det radioaktiva ämnet som blir ”lysande” punkter på bilderna. I en dator omvandlas informationen till skiktbilder av kroppen. Det radioaktiva ämnet försvinner på några timmar ur kroppen och biverkningar är sällsynta.

Innan man gör en PET undersökning har man genomgått någon form av röntgen där man konstaterat att det finns något som liknar en tumör

Om man har en tumör så skall den alltså lysa upp under undersökningen. Man kan också se att det lyser upp njurar och urinvägar men det är helt normalt eftersom spårämnet går ut den vägen.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa och relaterat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s