KOL – Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom

smokeKOL hindrar flödet i luftvägarna. Sjukdomen är kopplad till rökning, men kan också orsakas av alfa1-antitrypsinbrist (ärftlig sjukdom, vanligast bland européer av nordvästeuropeisk och iberisk bakgrund).

lungorI början av sjukdomsförloppet är hosta och slem i halsen vanligast. Efter hand blir luftrörsväggarna mindre elastiska och luftvägarna trängre. Så småningom uppstår emfysem (lungblåsornas väggar kollapsar) och syreupptagningsförmågan försämras.

KOL speglar ofta rökvanorna – ungefär hälften av alla rökare drabbas av KOL. Normalt tar det cirka 30-50 års rökning för att utveckla rökhosta och andfåddhet. I Sverige lider mellan 500.000-700.000 människor av KOL. Men det är bara cirka 40% som är kända hos sjukvården.

Till symtomen hör hosta med ökad mängd slem, blekhet med grådaskig hud, avmagring. Sjukdomen går i skov. En försämring kan utlösas av kallt väder, dammiga miljöer eller ansträngning. KOL patienter bör nog ta influensavaccin och i möjligaste mån försöka undvika förkylningar.

Det pågår mycket forskning kring KOL. Och jag hoppas för alla som drabbats att man hittar något läkemedel som kan hjälpa. Har själv astma – som ju då är mer behandlingsbar – och vet hur otäckt det är att känna att man inte får tillräckligt med luft.

Har man KOL och röker, så är rökstopp absolut livsviktigt.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa och relaterat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s