Stockholmssyndromet

Minns ni? Idag är det 40 år sedan det startade – rånet mot Kreditbanken på Norrmalmstorg. Ordet Stockholmssyndromet är numera väletablerat världen över och är ett psykologiskt tillstånd där kidnappningsoffer eller personer som hålls mot sin vilja utvecklar en relation till kidnapparna och tar parti för förövaren. Förövaren har deras liv i sin hand och detta skapar en stor ångest hos de flesta och att då sympatisera med gärningsmannen ger ångestlindring.

norrmalmJanne Olsson gick den 23 augusti 1973 maskerad in på Kreditbanken på Norrmalmstorg för att ta gisslan. Han hade två mål när han gick in – få tag på stora pengar och få ut sin fängelsekamrat från Kalmar, Clark Olofsson. Det han begärde var att Clark Olofsson skulle föras till honom plus tre miljoner svenska kronor, skottsäkra västar, hjälmar, två pistoler och en flyktbil.

Bo Holmström skickades till Norrmalmstorg för att bevaka och man sände i sex dygn från platsen. Och det minns jag mycket väl.

Janne Olsson dömdes till 10 års fängelse, avtjänade sitt straff och har sedan inte dömts för liknande brott. I mitten av 1990-talet flyttade han till Thailand, men har nu efter många år återvänt till Sverige. Clark Olofsson hör man lite om ibland när han utfört något nytt brott!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Det var då .. och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s