Öl är en gudinnedryck !

NinkasiÖlet har sin egen gudinna, Ninkasi. Hon var ett av den sumeriske guden Enkis åtta barn och föddes ur bubblande friskt vatten. Ölet gjordes på ett jästrikt bröd, som blandades med vatten, kryddor, honung och örter. Kanske kom det till genom att säden skördades i dåligt väder och jäste och att man därigenom upptäckte drycken.

Iran och Irak sägs vara ölbrygg­ningens födelseorter. Ninkasi, bryggde öl i templen i den heliga staden Nippur som grundades 5000 år f Kr. Sumererna skålade med ordet ”Ninkasira” – till Ninkasi.

Det första receptet på öl finns i en hymn till Ninkasi från 1700 ff Kr. I den står  bland annat: ”Ninkasi, du är den som ältar degen med en stor skyffel och blandar den med söta aromer. Du är den som sprider mäsken över stora mattor av halm, så att den svalnar. Ninkasi, du är den som tömmer ut det rena ölet ur tunnan. Det är som Tigris och Eufrats strömmar.”

I Milton, Delaware, har molekylärarkeo­logen Patrick McGovern och bryggeriet Dogfish Head tillsammans tagit fram en serie forntidsöl. Ett rekonstruerat  recept av ölrester funna i ett 2700 år gammalt dryckeskärl ur kung Midas från Frygiens grav. Ölet innehåller bland annat honung, muskatdruvor och saffran. Man använde också rosmarin, pors och tistlar användes i ölbryggningen. Ölet kallas ”Midas Touch”.

Annonser
Det här inlägget postades i Det var då ... Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s