Tillsats i mjölk

Som väl de flesta förstått vid det här laget är jag, Kerstin, väldigt anti en massa tillsatser i mat. Och en massa kosttillskott. Vi vet faktiskt inte vart det bär hän till slut, eller?

milkNu har Nya Zeeland utfärdat en internationell varning om att mjölkprodukter som har exporterats innehåller en bakterie som kan orsaka en dödlig matförgiftning – botulism.

Bakterien finns i ett proteintillskott (proteintillskott i mjölk!!) och har bl a exporterats till Thailand, Kina, Australien och Saudiarabien. Nya Zeeland står för 1/3 av världens handel med mejerivaror! Fonterra är världens största producent av mjölkprodukter och tillverkade proteintillskottet för över ett år sedan.

Botulinumtoxin

Botulinumtoxin

Botulism; botulinumtoxin är det giftigaste toxin som man känner till – några nanogram är dödande för människan. Ett enda snapsglas med rent botulinumtoxin är nog för att döda hela Sveriges befolkning. Fyra kg av ämnet räcker för att döda hela jordens befolkning. Rent toxin uppges vara sex miljoner gånger giftigare än skallerormsgift. Förgiftningen blockerar nervimpulser och ger förlamning i bl a andningsmuskulaturen. Motgift finns men behandling i respirator kan vara nödvändigt. Sjukdomsfall som kommer under behandling i tid har en god prognos.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa och relaterat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s