Världens underverk – antikens och nya

Världens sju underverk eller Antikens sju underverk – en förteckning från antiken över byggnadsverk som representerade människans då största bedrifter.

Cheospspyramiden i Egypten uppfördes 2550 f.Kr och finns kvar än idag.

Babylons hängande trädgårdar i Irak sägs ha uppförts på 500-talet f.Kr. men har kanske aldrig funnits

Zeusstatyn i Olympia, Grekland uppfördes 430 f.Kr. och förstördes 426 e.Kr. av en brand

Artemistemplet i Efesos, Turkiet uppfördes 560 f.Kr. och förstördes 263 e.Kr. av en brand

Mausoleet i Halikarnassos, Turkiet uppfördes 360 f.Kr och revs 1493-1522

Kolossen på Rhodos, Grekland uppfördes 304-292 f.Kr. och förstördes redan 225 f.Kr. av ett jordskalv

Fyrtornet på Faros, Alexandria, Egypten uppfördes på 200-talet f.Kr. och förstördes av ett jordskalv på 1300-talet.

Så finns det också Världens sju nya underverk. Denna lista röstades fram av 100 miljoner människor i en global omröstning. Skälet att man villa ha en ny lista är att alla de gamla underverken – förutom Cheopspyramiden – är mer eller mindre förstörda. Omröstningens resultat presenterades på en internationell gala i Lissabon den 7 juli 2007.

castilloChichén Itzá, Yucatan, Mexico. Staden är en arkeologisk plats cirka 190 km sydväst om Cancun. Ruinerna av staden påträffades i djungeln på 1800-talet. Vid ett tempel kan man vid vårdagjämningen se en gud som kommer krälande ner från himlen och fortsätter mot ett vattenhål. Detta skapas genom att ljuset faller på ett sätt som formar en ormliknande skugga längs med kanten på pyramiden

colosseumColosseum, Rom uppfördes mellan 70 och 80 e.Kr. Kejsar Vespasianus började bygget och det slutfördes av hans son Titus. Under romerska rikets tid hade man strider mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel och teater där – för en stor publik, som mest 87.000 åskådare.

cristoCristo Redentor, Rio de Janeiro, Brasilien. Statyn är dels en symbol för kristendomen och ett kännetecken för Rio de Janeiro och Brasilien. Statyn är 39.6 meter hög och väger 700 ton. Monumentet är till en del byggt av Skånska Cement och betongen i fundamentet kommer från Malmö.

murenKinesiska muren, jordens längsta byggnadsverk, enligt senaste mätning 8.852 kilometer. Muren är långt ifrån homogen men på vissa ställen är den cirka 8 meter hög och lika tjock vid basen. På jämna avstånd finns det vakttorn, cirka 24.000 stycken. Många av de som arbetade med muren var straffångar och politiska fångar. Fynd har gjorts av människokroppar inbyggda i muren, troligtvis arbetare som dött under tiden muren byggdes.

manchuMachu Picchu, Cuzco, Peru. Machu Picchu ligger högt uppe i Anderna. På tre sidor stupar platåns klippväggar 350 meter. Där finns över 100 trappor som förenar stadens tempel, palats och boningshus. Stadens tempel var helgat åt solen. Vattenreservoarer hade byggs och sluttningarna var terrasserade så att man kunde odla majs och bönor. Staden var bebodd fram till den spanska erövringen av Peru 1532. Arkeologiska fynd visar att det inte var en vanlig stad utan ett slags lantställe för inkan och hovet.

Skattkammaren i Petra

Skattkammaren i Petra

Petra, Jordanien byggdes omkring 800-700 f.Kr och stod på topp omkring år noll då staden hade cirka 3.000 invånare. Än idag finns cirka 800 olika byggnader och monument bevarade – tempel, kungagravar, kolonner, vattenkanaler, bad, trappor, offerplatser och en amfiteater. Mycket av arkitekturen i Petr4a är uthugget direkt ur klipporna. Petra ligger ca 100 km norr om Aqaba. Platsen är omgiven av berg och finns i den stora dalgång som leder från Döda havet till Akabaviken.

mahalTaj Mahal, Agra, Indien – ett mausoleum som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Hamal. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643. Taj Mahal omfattar många stiltraditioner inom persisk och tidig mogularkitektur. Tidigare mogulbyggnader var vanligtvis byggda i röd sandsten, men Shah Jahan bidrog till användandet av vit marmor med halvädelstenar.

Ja, det var lite officiella underverk – så finns det personliga också, till exempel barnbarnen

Annonser
Det här inlägget postades i Det var då .. och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s