Vårt svenska snus

snusVårt snus får ju inte säljas utanför Sverige och då får inte EU något inflytande över innehållet. Så vi (Sverige) får besluta om vårt innehåll i snuset även i fortsättningen. Skälet att EU ville stoppa tillsatserna vanilj, mint eller lakrits i snus och tobak var för att minska möjligheterna att locka ungdomar att börja snusa eller röka. Så det var ju ett väldigt gott syfte.

På något sätt är det nog information om rökning och snus som måste till – skrämseltaktik verkar ju inte fungera.

Västerlandets möte med snuset började med Chrisoffer Columbus resa över Atlanten. En munk som var med Columbus i Amerika år 1497 såg när indianska präster drog in ett pulver i näsan. Pulvret bestod bland annat av tobak

Den franska drottningen Katarina av Medici hade svår migrän och Frankrikes ambassadör i Portugal, Jean Nicot, gav henne rådet att dra upp krossade tobaksblad i näsan. Det sägs att drottningens huvudvärk försvann och luktsnuset fick då en större popularitet. Nicot blev efter detta så förknippad med tobaksbruket i Europa att Linné uppkallade tobaken Nicotiana efter Nicot.

Annonser
Det här inlägget postades i Det var då .., Saxat, aktuellt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s