Franz Kafka

Den 3 juni 1924 dog Franz Kafka, 40 år gammal. Han föddes 3 juli 1883 i en tyskspråkig, judisk familj i Prag. Förutom tyska talade Kafka flytande tjeckiska och jiddisch och lite franska.

Kafka ca 1923

Kafka ca 1923

Kafka fick under sin ungdom en komplicerad relation till sin far som han upplevde som en despot. Fadern har betraktats som själva urbilden för den dömande och straffande makten i sonens prosa.

Kafka hade två bröder som båda avled innan de fyllt två och tre systrar. Kafka läste juridik och utexaminerades 1906 och mellan 1907 och 1922 utförde han säkerhetsanalyser av förebyggande åtgärder för att minska arbetsplatsolyckor.

År 1917 insjuknade Kafka i tuberkulos och blev därefter sjukskriven och tvingades tillbringa perioder på sanatorier där han kunde ägna tiden med att skriva – hans stora passion.

Kafka kände ett stort utanförskap. Han var tyskspråkig och var utanför den tjeckiska kulturen, på grund av att han var jude var han utfryst ur stadens tyska koloni och eftersom han inte var helt och sant troende stod han också utanför det judiska församlingslivet.

Kafka ansåg att världen var absurd och ogripbar – ”Människorna är grymma, onåbara och samtidigt offer för all slags tarvlighet och ondska”. Han såg tillvaron som en labyrint där människan inte finner någon utväg.

Jag har för ganska länge sedan läst Förvandlingen, men tyckte den var märklig, minst sagt – så något mer av Kafka blev det inte – kanske dags nu att testa med ett annat perspektiv på livet!

Annonser
Det här inlägget postades i Det var då ... Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s