Elisabeth Charlotte av Pfalz

Elisabeth Charlotte av Pfatz

Elisabeth Charlotte av Pfalz

Elisabeth Charlotte, kallad Liselotte föddes i Heidelberg 27 maj 1652 och dog 1722. Hon föddes i slottet i Heidelberg, dotter till Karl I Ludwig av Simmern och Charlotte av Hessen-Kassel. Föräldrarna hade ett stormigt äktenskap – fadern fängslade modern och begick bigami genom att gifta om sig utan att ta ut skilsmässa. Liselotte tillbringade en del av denna tid hos sin faster där hon trivdes bra.

Hon fick äktenskapsförslag från både Vilhelm III av Oranien och den franske prinsen Filip I av Orléans. Hennes familj valde Filip som gav mest status vid den tidpunkten.

Under resan till sitt bröllop konverterade hon till katolicismen efter att ha lämnat sin hemstat, men innan hon passerade Frankrikes gräns. Hon vigdes sedan med Filip via ombud 1671.

Hon är anmoder till många europeiska kungahus, som t ex spanska, f d italienska och bulgariska.

Relationen mellan Elisabeth Charlotte och Filip var god de första åren, men efter att deras sista barn hade fötts 1676 avslutade de på gemensam överenskommelse sitt sexuella samliv och levde sedan skilda liv. Filip var homosexuell och Elisabet Charlotte förklarade att han var tvungen att ha radband och heliga medaljonger utplacerade på strategiska ställen för att kunna förmås till att genomföra ett heterosexuellt samlag.

År 1719

År 1719

Elisabeth Charlotte har beskrivits som frisk och stark, vulgär och öppenspråkig. Hon kunde jaga en hel dag utan att bli trött, vägrade att skydda sin hy mot solen och hon gick så snabbt att få personer hann med. Med tiden blev hon kraftigt överviktig.

Annonser
Det här inlägget postades i Det var då ... Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s