Igelkottar – antal taggar och annat

Såg ett inlägg om att en igelkott har 6.000 taggar och undrade om det kunde vara så precist – vuxna, ungar? Och så kom nyfikenheten – måste kolla hur det egentligen är.

Igelkott som korsar gata

Igelkott som korsar gata

Hela djurets överkropp och huvudets ovansida är täckta med taggar och antalet beror på djurets storlek. Unga igelkottar som just har lämnat boet har ungefär 3.000 taggar och en fullvuxen igelkott som väger cirka 600 gram har ungefär 5.000 taggar och riktigt stora kan ha upp till 7.500.

Igelkottar vill ha ett landskap med häckar, buskar och växter som bara höjer sig lite över marken. Jag har mycket naturtomt och ser ganska ofta igelkottar här. För ett par år sedan en mamma med 4 små gulliga ungar.

Igelkottar dricker gärna mjölk från fat men de får diarré av mjölken så det är bättre att ge dem vatten.

Igelkotten ligger i dvala på vintern, men vakar ibland. När det finns  mindre tillgång till föda sover djuret fem till sex månader i ett skyddat bo eller i högar av kvistar och löv.

kotteÄmnesomsättningen går ner under dvalan, kroppstemperaturen sjunker från ca 36 grader till 8 grader C, andningsfrekvensen till 1-2 gånger per minut och hjärtat slår ungefär fem gånger per minut. När lufttemperaturen är 15 grader C vaknar igelkotten.

Igelkotten förekommer i olika sagor och i folktron hos olika folkslag. Känd är sagan om haren och igelkotten från Bröderna Grimm. I konsten är igelkotten ofta en symbol för trygghet. I folktron betyder den ibland tur och ibland otur. Igelkotten är Gotlands landskapsdjur och kallas där ‘pinnsvein’.

I Frankrike (var annars) användes tidigare igelkottens taggar i kärlekstrolldom. Aska av brända igelkottar har nyttjats för att motverka epilepsi, ödem, urininkontinens. En blandning av fett från igelkott och rödräv på en pinne skulle samla husets loppor på ett begränsat ställe. Igelkottsfett var också ett medel mot benbrott och öppna sår.

Men gulliga är de, tycker jag! Och så vet jag nu hur det står till med antalet taggar, ny lärdom – om den någonsin kommer till någon nytta har jag ingen aning om.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Djur och natur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s