Staden Rom

Colosseum, Rom

Colosseum, Rom

År 753 f Kr, den 21 april, grundades enligt legenden staden Rom av tvillingbröderna Romulus och Remus. Staden får sitt namn efter Romulus, som också blir dess förste kung.

Det romerska kungariket varar fram till år 509 f Kr då Rom i stället blir republik. När riket vid Kristi födelse blir kejsardöme är det Medelhavets ledande stormakt och omfattar så småningom allt land runt hela Medelhavet.

Romulus och Remus enligt legenden

Herden hittar vargen med tvillingarna

Herden hittar vargen med tvillingarna

Krigsguden Mars blev hopplöst förälskad i Rhea Silvia, vestalisk jungfru i Vestas tempel. Mars besökte henne i templet och så småningom födde hon tvillingar. Barnet satts ut i ett tråg i Tibern men flöt i land och hittades av en varginna som ammade dem. Snart efter hittade herden Faustulus dem och tog med dem hem. De växte upp där och strövade omkring mycket i skog och mark med herdarna.

De beslutade att de skulle grundlägga en stad i den trakt där de växt upp. Bröderna blev osams över var de skulle sätta upp stadens murar och då blev Romulus så arg att han mördade sin bror och byggde upp staden själv.

Han ordnade samhället med militära och politiska institutioner, öppnade en fristad för slavar, skaffade hustrur till sina män genom att låta röva sabinernas ungmör vid en fest och utkämpade flera krig. Slutligen skall Romulus under ett oväder blivit upptagen till himlen. Efter det dyrkades han av sitt folk som deras skyddsgud under namnet Quirinius.

Annonser
Det här inlägget postades i Det var då .. och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s