B-vitaminer – brist och överdosering

Då tar jag nästa bokstav i vitamindjungeln. B-vitaminerna stimulerar ämnesomsättning, immunsystem och celldelning. B-vitamin är vattenlösliga.

Brist på olika B-vitaminer kan leda till olika sjukdomar. Överintag kan också vara skadligt, men utgör i regel inget större problem eftersom överflödet avlägsnas snabbt via urinen, men det finns undantag. Överintag beror nästan alltid på kosttillskott.

Öl bryggs på jäst och säd med högt B-vitamininnehåll, men etanolen i slutprodukten hämmar upptaget av B-vitaminer så att den leder till en nettominskning av B-vitamin i kroppen. Det är en av faktorerna till att alkoholmissbruk i längden kan leda till bristsjukdomen Korsakoffs sjukdom.

B-vitaminer finns i nästan alla sorters mat, och särskilt koncentrerad i spannmål och kött. Det är mycket ovanligt med B-vitaminbrist. B12 är den enda B-vitamin som inte finns i växter och det innebär att veganer kan behöva kosttillskott.

Många energidrycker har B-vitaminer tillsatta. Det har i allmänhet ingen påverkan på en person som inte direkt lider av B-vitaminbrist.

Ursprungligen trodde man att B-vitamin var ett och samma ämne men det visade sig så småningom vara åtta kemiskt distinkta ämnen.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa och relaterat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s