Kosttillskott innehåller dopningsmedel

Svt.se skriver idag om ett kosttillskott som säljs öppet i butiker i Sverige och innehåller dopningsklassade amfetaminliknande ämnen. Det är det prestationshöjande kosttillskottet Craze.

Efter en undersökning av SVT Västnytt tillsammans med SKL kunde man konstatera att det fanns substanser som kemiskt liknar amfetamin. Ett annat ämne i tillskottet visade sig vara ett derivat från metamfetamin. Detta derivat förekommer inte någonstans i innehållsförteckningen!

Mera lurendrejeri alltså – och ett farligt sådant!

Hela artikeln på svt.se

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa och relaterat, Saxat, aktuellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kosttillskott innehåller dopningsmedel

 1. Monica Magnusson skriver:

  Tyvärr är det lite väl lätt att koka ihop något, köpa sig en licens och sedan kalla det för kosttillskott.
  Men det finns bra kosttillskott, om man är noga när man väljer fabrikat, det finns kosttillskott som är tillverkade med samma urvalsprincip som läkemedel. Kosttillskott ska bevisligen kunna förbättra immunförsvaret. Det ska innehålla många olika antioxidanter, viktigt eftersom antioxidanterna samverkar.
  Det finns verkligen seriösa företag, med djupgående forskning inom området. Alla kosttillskott är verkligen inte dåliga eller farliga.
  Monica Magnusson

 2. Tack för din kommentar. Det finns säkert många tillfällen det kan vara viktigt med kosttillskott, men för det mesta bör vi väl kunna få i oss vad vi behöver via maten? Jag är personligen lite anti alla olika former av tillsatser (typ vitaminer) och tillskott mer än för de som verkligen kan behöva det. Har tittat på en del preparat som säger att det genomförts kliniska tester och kan säga att de jag har läst inte är värda namnet, inte blindade, inte randomiserade etc etc. Men det finns nog undantag.Flera näringsämnen fungerar som antioxidanter – vitamin E, C, ribovlavin och selen och också zink, mangan och koppar spelar en viktig roll bland annat eftersom det ingår enzymer med antioxidativa funktioner.
  Trots att jag är en ‘anti’ person så kan jag hålla med om att det kan vara bra för många! Och kanske också för mig själv någonstans i framtiden.

  • Monica Magnusson skriver:

   Jag tror nog att alla behöver kosttillskott eftersom det är mycket svårt att få i oss det vi den näring vi behöver. Vi behöver 12 portioner frukt ock grönsaker om dagen bara för att få i oss de antioxidanter vi behöver. Vi behöver äta nästan 5000 kcal. Det går ju inte, vi skulle snart rulla fram. För att ta ett exempel, för 30 år sedan innehöll en tomat lika mycket Lycopen som 2 kg tomater idag. Liknande är det för andra matvaror. Klart vi kan välja att äta ekologiskt som naturligtvis har mycket bättre näringsvärden. Men det är inte bara maten som spelar in, vi behöver mer skydd på grund av vårt sätt att leva, föroreningar, stress osv. Det finns massor av anledningar till varför man ska äta kosttillskott. Jag lyssnade på ett föredrag av en cancerläkare, hon var av den meningen att med en åldrande världsbefolkning så kommer ålderrelaterade sjukdomar att öka, och om inte sjukvården ska kollapsa helt och hållet är det vår plikt att hålla oss så friska som möjligt. Hon rekommenderade sina pasienter kosttilskott och lagom med motion. Kosttillskott är ett sätt att mota Olle i grinden.

   • Det är intressant det du skriver. Jag vill bemöta dina åsikter beträffande Lycpoen. Det finns en rekommendation att vi bör få i oss mellan 25 – 75 mg Lycopen per dag. 2,5 dl tomatjuice innehåller ca 20 mg. I Israel har man odlat fram en tomat med samma värde som ”gamla” tomater. För övrigt är det inte tomaten som innehåller mest Lycopen utan vattenmelon. Övriga frukter med höga lycopenhalter är papaya, blodapelsin, aprikos och jordgubbe. Även gurka och vindruvor innehåller lycopen, men i betydligt lägre halter,ca. en femtedel. Med rätt planering går det att tillgodose kroppens behov på egen hand.
    Bra att kosttillskott finns när man inte klarar att ha en bra mathållning. Nutidens människor lever inte på samma sätt som förr och har därför andra behov.
    Och slutligen: Om man inte gillar att äta tomater kan man leta efter livsmedel som innehåller E 160 d. Det är lycopenkoden för livsmedelsfärg.
    Tyckt till av andra hälften av pensionärsbloggen, Ewa

 3. Kerstin skriver:

  Det är sant att vi är en åldrande befolkning och det bör ju ligga i varje persons intresse att hålla sig så frisk som möjligt. Men att alla skulle behöva kosttillskott – det håller jag inte med om. Att en läkare med cancerpatienter rekommenderar kosttillskott förstår jag med tanke på att behandlingen för dessa patienter oftast rubbar näringsintaget.

 4. Monica Magnusson skriver:

  Anledningen till att jag tog upp tomater var bara ett exempel på att näringsinnehållet i all vår mat har försämrats över åren. Jag önskar naturligtvis att man skulle kunna få i sig den näring man behöver på ett naturligt sätt. Men nu är det som det är. Jag har varit yrkesverksam i frukt och grönt branschen i hela mitt liv och har haft förmånen att på mycket nära håll kunna följa utvecklingen både då det gäller styrning från de stora bolagen och utvecklingen i produktion. Det är snabbt, vackert och mycket som gäller. Näringsinnehåll på den nivån har ingen betydelse.

  Det finns som du säger tomater som har ett högre Lycopenvärde, den odlas även i Sverige och heter Marinello, men det finns bara hos en odlare i Sverige p g a att den helt enkelt ger för liten skörd.
  När det gäller antioxidanter så finns det väldigt många, och de samverkar. Man behöver få i sig alla, för immunförsvaret blir inte bättre än den svagaste antioxidanten.

  Jag var kanske lite luddigt om cancerläkaren. Hon menade att i framtiden kommer inte läkarna kunna vänta på att patienterna ska bli sjuka utan de ska förhindras att bli sjuka.
  Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s