Ägg och Påsk – blandat

Under påskveckan äter vi cirka 2.000 ton ägg, dubbelt mot normalt. Under Påskafton beräknas det gå åt 6 miljoner ägg i timmen.

Och varför ägg till Påsk? Traditionen att äta ägg under påsken är utbredd över hela världen. Ägget anses vara en symbol för liv. Att äta ägg som färgats och dekorerats är äldre än kristendomen och bruket fanns också i det forna Egypten och Persien. Under den 40 dagar långa fastan före påsk var det förbjudet att äta ägg så när påsken kom och hönsen hade börjat värpa efter vintern så det fanns gott om ägg att använda.

tulpanGult som påskens färg kan hänga samman med den roll som ägg och kycklingar spelar vid påsk över hela världen.

Picka ägg gör man i t ex Simrishamn och Ewa brukar ta sig dit i arla morgonstunden – det gör inte jag, men jag gjorde det när jag var barn. Numera sover jag när hon pickar ägg.

Svensken äter i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 207 ägg per år. I Japan och Kina äter genomsnittspersonen omkring 350 ägg per år.

äggVita höns värper vita ägg i de flesta fall och bruna hös värper bruna ägg. Gulans färg beror på vilken typ av foder hönsen fått att äta.

Om man lägger ett ägg i rikligt med vatten kan man bedöma hur färskt ägget är. Pinfärska ägg stannar på botten, drygt en vecka gammalt ägg börjar resa sig upp och ett äldre ägg flyter upp till ytan.

Annonser
Det här inlägget postades i Djur och natur, Saxat, aktuellt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s