Prinsessan Lilian

lilianIdag avled prinsessan Lilian, hon somnade stilla in i sitt hem på Djurgården. Hon föddes 30 augusti 1915 i Swansea, Wales.

Lilians far, som var gruvarbetare, lämnade sin hustru tidigt och bildade en ny familj. Vid 18 års ålder flyttade Lilian till London där hon försörjde sig som fotomodell och med biroller i flera filmer. Under andra världskriget, 1940, gifte hon sig med Ivan Craig. Craig sändes till Nordafrika och senare till Italien och Indien och blev slutligen major. Under den här tiden arbetade Lilian med att tillverka radiosändare och -mottagare för marinen samt på ett sjukhus för sårade soldater.

Hon träffade prins Bertil första gången 1943 och de blev så småningom ett par. 1945 kom Craig hem och eftersom han förälskat sig i en italienska bestämde han och Lilian gemensamt att dela på sig.

Under många år visade pressen stor hänsyn mot paret. första gången som Lilian sytes i ett helt officiellt sammanhang var i samband med kungens begravning 1973. Efter 33 års samliv vigdes paret i Slottskyrkan på Drottningholm 1976.

Annonser
Det här inlägget postades i Saxat, aktuellt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s