Höjning av pensionsåldern till 69 år – förslag

Pensionsåldersutredningen lägger ett förslag att pensionsåldern bör höjas till 69 år. Och att ålderspension betalas ut först vid 63 års ålder. Idag kan den börja betalas ut vid 61 år.

80+ och jobbar

80+ och jobbar

När förslaget kan gå igenom är inte helt klart. Det skall skickas på remiss för bedömning av myndigheter och organisationer och skall godkännas av pensionsgruppen. Sedan ska förslaget läggas av regeringen och godkännas av riksdagen.

Går förslaget igenom skall man genomföra förändringen under en övergångstid. Utredningen diskuterar också när tjänstepension kan betalas ut och kommer också att föreslå att gränsen höjs från 55 år, men hur mycket vet man inte.

Nog var detta väntat efter förra årets diskussion om att höja pensionsåldern till 70 år. Man valde 69 i stället, det är ungefär samma som saker som kostat något med 99:- tänkt att få konsumenterna att tycka det verkar billigare än något på 100:-.

För vissa grupper är det säkert både OK och bra att kunna fortsätta jobba. Men om man har ett arbete där kroppen tar stryk är det förfärligt att behöva arbeta ännu fler år.

Annonser
Det här inlägget postades i Saxat, aktuellt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s