Bara 322 dagar kvar til 1:a advent!!!

julgransplundring-1Och idag är det ”Tjugondedag Knut dansas julen ut” är ett gammalt talesätt vilket visar att nu är julen slut. Det är dags för julgransplundring med fiskdamm och barn som sjunger unisont ”Nu är glada julen slut slut slut, julegranen dansas ut ut ut …”. Denna tradition är inte lika levande idag som för 50 år sen men den förekommer. Idag knackar barnen i Karlskrona dörr och sopar frenetiskt ut julen klädda till små gummor. I handen har de en korg eller kanna att få godis i. Förr sprang på sina håll Knutsgubbar omkring i gårdarna och tiggde mat och dryck till julens sista lekstuga.
En mängd lokala variationer finns. I Sydsverige har man sprungit omkring med en docka av halm, kallad Knutsgubben, som satts ut anonymt och ofta med en nidvers där det påpekas att julen är slut. I Gimo i Uppland firar man än idag Knut i ren karnevalsyra med stora masker av papier maché. I Skåne och Danmark håller man Knutsgille med middag och bal och dagen är en i alla avseenden festlig dag.
Knut själv var en dansk prins som knappast blev helgon för sina goda gärningars skull utan snarare för att han hade inflytelserika släktingar. Hans son, kung Valdemar den gode, fick påven att helgonförklara Knut 1169. Knuts dag var länge den 7 januari, den första vardagen efter julen. Men på 1700-talet flyttades Knutsdagen till den 13 januari och så blev denna dag istället julens sista dag.

Läs mer: http://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publicationid=831

Det är väl skönt att veta! Vi har reste av vintern, hela våren, sommaren och en underbar höst att se fram emot först. Medan adventsstakar och julpynt gått I ide. I Norrland hos dottern är det – 25C, hos sonen i Victoria, Australien är det + 30C och hos äldsta dottern i New Mexico, USA är det någon minusgrad vilket betyrder kalla nätter och varma dagar på 1600 m höjd. Och här I Simrishamn är det en härlig vinterdag med löfte om att solen tittar fram så småningom.

Annonser
Det här inlägget postades i Saxat, aktuellt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s