Lysmaskar – också en fantastisk upplevelse

Skrev ju tidigare om att jag varit inne hos vargarna på Kolmården och att det var en alldeles fantastisk upplevelse. Tror att de här upplevelserna som går utöver annat och som man aldrig glömmer känslan av har någonting med storslagenhet och ödmjukhet att göra.

lysmaskEn annan helt fantastisk upplevelse var besök i en lysmasksgrotta på Nordön i Waitomo. Det är Arachnocampa luminosa, som lysmasken heter, och de finns bara på Nya Zeeland. De lyser upp grottornas tak som en stjärnhimmel.

Vi tog oss in i grottan, satte oss i en båt, blev tillsagda att vara alldeles tysta. Mannen som skötte båten drog den med hjälp av ett rep som var fäst i grottan på något sätt. Det enda som hördes var när vattendroppar föll från grottans väggar ner i vattnet – magiskt bara det. När jag vant mig vid mörkret började jag se dem, de tusentals lysmaskarna. Det kändes helt overkligt, som en vintergata av grönbleka punkter. Lysmaskarna finns i grottornas tak och de ljuspunkter som de bildar lurar insekter mot ”ljuset” och så blir de byte.

Upplevelsen var stark och om någon funderar på att åka till Nya Zeeland, missa inte detta. Det är mycket annat man inte heller skall missa på Nya Zeeland!

lys

Bilden kommer från www.waitomo.com

 

Annonser
Det här inlägget postades i Djur och natur, Glimtar ur mitt liv; Kerstin och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s