Apor har också medelålderskris

Barndomen och ålderdomen är våra lyckligaste år, och tuffast har vi det i medelåldern. Men nu menar forskare att våra närmaste apsläktingar uppvisar samma mönster, skriver Svenska Dagbladet.

– Det kan inte bara vara lån, skilsmässor och vårt moderna leverne som spökar när vi kommer upp i medelåldern. Apor har inga lån, men lider ändå av samma sak, så det måste finnas biologiska faktorer med i spelet, säger Andrew Oswald, en av forskarna bakom studien.

 

Stress-ZebraStripesDetta hörde jag på nyheterna i går kväll. De apor man refererar till sitter I zoologiska trädgårdar världen över. Det borde inte behövas forskning för att komma fram till det resultatet. De åren när vi skall prestera som högst, passa in I det samhälle vi själva har skapat, leva upp till alla förväntningar, det påminner i högsta grad om apornas onaturliga situation på zoo och det är vi som har satt em där. Det finns en anledning till att varje civilisation som uppkommer, till slut “målar in sig I ett hörn” och utrotar sig själv. Så länge vi tycks tro att vi är de enda som utvecklats till högre stående varelser, så länge kommer vi att försöka förklara pyramider, jordens kraftfält och olika svunna kulturer med hjälp av “besök från yttre rymden”.  Så unika är vi inte!

och det är inte bara vi och aporna…………. 

Annonser
Det här inlägget postades i Djur och natur, Saxat, aktuellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s