Mayakalendern och annat

mayaInte helt förvånande känner dagens mayaättlingar på torget I Guatemala City inte till något om Mayakalendern och 21 december 2012. Det är goda katoliker sedan generationer tillbaks och har annat att tänka på. Men det finns två kalendrar, den korta och den långa och den andra har en annan “slutdatum”  – 31 mars 2013. Jag är förvisso inget mattesnille men vad jag har läst om kalendrar I allmänhet så slutar de alla någon gång. Precis som vi. Våra kulturer uppstår och försvinner I cykler. Spännande läsning och extra gott om tid denna långa juloch nyårshelg att fördjupa sig I litteraturen. För oss som inte träffar familj och vänner förståss. Eftersom den 31 mars är Kerstins födelsedag så har jag redan börjat planera för ett firande av sällan skådat slag! Kerstin har varit I Guatemala, träffat mayaättlingar (och vem vet, kanske levt ett tidigare liv där borta; om vi skall dra till ordentligt så hade hon kanske ett visst inflytande över den kalender som så påpassligt nog tar slut på hennes dag).  guatemala

Så vad kunde väl vara bättre än att fira dagen med en fest I Mayakulturens tecken: Jag kommer att bjuda på Salbutes (små tortillas), tsotobilchay fyllda med en blandning av ägg, chaya och pumpakärnor som  serveras med tomatsås. Grillad havsaborre – Tikin xic och resten får vara hemligt tills det är dags.

Kan det va´nåt?       havsaborre

Annonser
Det här inlägget postades i Om oss och våra tankar, Saxat, aktuellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s