Fritiof Nilsson Piraten

Piraten

Staty av Piraten i Kivik

Den 4 december 1895 föddes Nils Fritiof Adam Nilsson i Vollsjö. Hans far var stins. Han hade en hel del problem i skolan eftersom han inte trivdes med ”skolans ordning”. Han blev också relegerad från läroverket i Ystad efter opassande kontakter med det motsatta könet. Så småningom klarade han studentexamen som privatist i Kristianstad.

Piraten utbildade sig till jurist vid Lunds universitet där också dottern Eivor föddes 1915, vilket han fick kännedom om först på 1930-talet.

Efter hans författardebut 1932 med Bombi Bitt och jag och 1933 med Bock i Örtagård gick Piraten in för att bli författare på heltid. Med sin hustru sedan 1935, Tora Hallgren, flyttade han till Kivik 1936. 1949 tog de ut skilsmässa men fortsatte att bo ihop.

Det finns så många fantastiska berättelser förknippade med Piraten och jag får väl vid tillfälle berätta någon/några av dessa.

Hans gravsten finns på Ravlunda kyrkogård och har texten: ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972”

Annonser
Det här inlägget postades i Det var då .. och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s