Colombia

Under 1990-talet reste jag en hel del till Colombia i tjänsten. Åkte för det mesta först till Venezuela någon dag för att sedan fortsätta till Bogotá i Colombia, och därifrån resa till t ex Medellin, Calí och Pereira.

I Colombia är det stora skillnader i klimatet och vegetationen – beroende på höjden över havet. Landets högsta topp är Cristóbal Colón på 5.775 m vid Karibiska havet i norr. I väster finns Anderna som har många unga, ännu aktiva vulkaner och landet drabbas ofta av jordbävningar.

bogotaColombia är sedan gammalt känt som guldlandet och förutom guld bryts nickel, platina och smaragder. Jag har varit på guldmuséet i Bogotá – helt fantastiskt!

Det finns många arv från indiansk kultur, afrikanska slavar och spansk erövring och det tar sig många olika uttryck i Colombia. Vid atlantkusten finner man danser och sånger med klart Västafrikanska drag. Det spanska arvet utgör en central del i Colombias kultur med en helt annan grupp danser och traditioner.

Colombias nationaldans är cumbia som fångar Colombias kulturer i ett – afrikanska trummor, indianska flöjter och mer europeiska drag i klädsel och dans.

Columbia är mångfacetterat och ett spännande land, men också med problem – framför allt när det gäller narkotika-trafik, vilket gör att det inte är helt säkert att vistas där.

En gång tog mina kollegor i Colombia med mig till en saltgruvekatedral. Katedralen i Zipaquirá ligger fem mil norr om Bogotá och blev färdig 1995. Den kostade motsvarande 57 miljoner kronor att bygga. Den är 75 meter lång och 18 meter hög och påstås kunna rymma 8.000 personer. Det tog över 100 gruvarbetare och bildhuggare fyra år att spränga, mejsla, jämna till och hugga ut klipporna och bygga den enorma underjordiska katedralen. alla de heliga figurerna i katedralen är saltskulpturer och krucifixet är uthugget direkt ur klippväggen. Det var en fantastisk upplevelse!

Annonser
Det här inlägget postades i Glimtar ur mitt liv; Kerstin, Resor och utflykter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s