Regn – lite fakta

Regnskur vid
horisonten

Regndroppars diameter varierar normalt mellan 0,05 och 3,0 mm, men kan i ovanliga fall bli ända upp till 10 mm innan de faller sönder i mindre droppar. Regn är källan för färskt vatten i stora delar på jorden. Regn är globalt sett den viktigaste källan för vattenkraft och konstbevattning

Större regndroppar har högre fallhastighet. Vid havsnivå, utan vind, faller droppar med diameter på 0,5 mm (duggregn) i en hastighet av ungefär 2 m/s, medan större droppar faller i ungefär 9 m/s.

Här i norra Europa t ex har regn oftast en negativ innebörd i motsats till den glada och värmebringande solen. På torra platser på jorden hälsas regnet med glädje. I Botswana används ordet pula – som betyder regn – som namn för nationens valuta.

En regnskur är kortvarig, ofta kraftig och börjar och slutar plötsligt. Ihållande regn har sitt ursprung i en väderfront och är vad som gäller här nere idag. Duggregn är ett jämnt regn och bildas vanligen ur stratusmoln på låg höjd.

Många upplever en distinkt och frisk luft omedelbart efter ett regn. Geosmin (ett organiskt ämne producerat av mikroorganismer) är en viktig bidragsgivare till denna lukt,som den mänskliga näsan är mycket känslig för.

Den kulturella produkt som mest associeras med regn är förmodligen musikalen Singin’ in the Rain

Jag ser fram emot den friska luften som kommer efter regnet eftersom det betyder lite uppehåll.

Annonser
Det här inlägget postades i Saxat, aktuellt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s