Matlagning gav oss vår stora hjärna

Energimässig fördel. Lagad mat gör mer än bara smakar gott. Den gav också oss människor chansen att utveckla våra stora tänkande hjärnor, visar ny forskning.

ChimpHumanBrainCompÄven om apor kan vara ganska smarta så är vi människor så mycket smartare. Det har så klart att göra med att vi har en mycket större hjärna än alla våra närbesläktade ap-kusiner, men hur kom det sig att vi utvecklade en större hjärna när andra apor inte gjorde det? – Vi frågade oss varför de största aporna, gorillorna, inte har de största hjärnorna av alla apdjur, människan inräknat, säger Suzana Herculano-Houzel, en av de brasilianska forskarna bakom en ny studie som söker svaret på frågan.

Läs mer på: www.svt.se

Vidare står det att – Rå mat är för näringsfattig – . Spännande läsning och framför allt tycker jag att det än en gång visar sig att en allsidig kost i lagom portioner fungerar utmärkt. Man behöver inte stressa ihjäl sig med mängder av olika ätprogram för att må bättre. Och så är det roligt att laga mat – för det mesta. 

Det här inlägget postades i Saxat, aktuellt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s