Mo Yan, årets Nobelpristagare i litteratur

”Nobelpriset i litteratur år 2012 tilldelas den kinesiske författaren Mo Yan, som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid”.

China Nobel LiteratureSå löd motiveringen som Peter Englund läste upp efter att han tillkännagivit årets nobelpristagare i litteratur. Mo Yan heter egentligen Guan Moye och är föddes 1955 i en fattig familj i provinsen Shandong i östra Kina. Under kulturrevolutionen i Kina slutade han skolan för att börja arbeta, först inom jordbruket och sedan på fabrik. 1976 gick han in i Folkets befrielsearmé. Det var under tiden där som Mo Yan började skriva. Hans första novell publicerades 1981. Göran Malmqvist är den enda akademiledamot som behärskar kinesiska, och kan antas ha haft visst inflytande över årets pris. – Han är en gudabenådad berättare. Läser man hans verk får man en skildring av Kinas historia fram till dags dato. Han är den djärvaste författaren som skriver i dagens Kina, säger han.

Mer att läsa på www.svt.se

Glädjande med en författare som vi nu får fler verk översatta till svenska av. En fantastisk berättare dessutom. Vi behöver vävas in i berättandets spindelväv, fastna och ge oss tid att försjunka i historier om hur man lever och tänker och vad man berättar om runt vårt klot. Ser fram emot mysiga höstkvällar framför brasan med böcker som bara ropar efter att bli lästa.      

Annonser
Det här inlägget postades i Saxat, aktuellt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s